Orthopedische revalidatie

physio2.jpg

Orthopedie houdt zich bezig met de behandeling van afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat: spieren, botten en gewrichten. Veel voorkomende orthopedische ingrepen zijn heup- en knieoperaties (heupprothese, knieprothese, voorste kruisbandreconstructie, meniscus- , rug- of schouderoperaties).

Orthopedische revalidatie is bedoeld voor patiënten die een ingreep op dit gebied hebben ondergaan (postoperatief). Orthopedische revalidatie is ook geschikt voor herstel na een trauma als gevolg van een ongeval thuis, op het werk en door sport (botbreuken, enkel- of knieletsel, schouder- en elleboogklachten).

De revalidatieperiode start direct na ontslag uit het ziekenhuis of na verwijzing door de specialist. Als u geopereerd bent, is het belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie of gipsperiode te beginnen om mobiliteit, stabiliteit, coördinatie, kracht en uithoudingsvermogen op een verantwoorde manier te herwinnen.

Via een specifiek behandelprogramma gericht op de individuele belastbaarheid op het moment worden de functies die u nodig heeft in het dagelijkse leven, in uw werk en bij het sporten weer hersteld.

Verder is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat kracht- en conditietraining gecombineerd met informatie over houdings- en bewegingsgedrag vóór een operatieve ingreep (preoperatief) zeer bevorderend is voor het herstel en de kans op eventuele complicaties hierdoor kleiner wordt.

Werkwijze klik Sportrevalidatie